Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-09@07:33:38 GMT

راه‌حل معادله پیچیده سیاه‌جوی

تاریخ انتشار: ۳۰ بهمن ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۳۹۶۰۱۱

راه‌حل معادله پیچیده سیاه‌جوی

رودها و نهرها از گذشته‌های دور طراوت و صفای وصف‌ناشدنی به کرج می‌بخشیدند؛ یکی از این نهرها سیاه‌جوی است، نهری که امروز بوی تعفن پساب‌های ریخته شده در آن مردم شهرهای همجوار را به ستوه آورده است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، آنطور که ساکنان قدیم کرج می‌گویند بر خلاف نامش، سیاه جوی تا قبل از دهه ۷۰، آب زلال و شفاف قنات‌ها و چشمه‌ها را به دشت مهرشهر کرج انتقال می‌داد اما از این دهه به بعد با گسترش ساخت‌وسازها، پساب‌های سیاه و بدبو آسایش را از شامه‌ها ربوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سیاه جوی نهری به طول تقریبی ۱۳ کیلومتر است که از نواحی شمالی و غربی کرج و از دل قنات‌ها و چشمه‌ها برآمده است و با عبور از آزاد راه تهران - کرج – قزوین به جنوب غربی کرج و حاشیه زندان‌های مرکزی و قزل‌حصار می‌رسد. طی سال‌های متمادی این نهر منبع تأمین آب اراضی کشاورزی و باغ‌های دشت کرج بود و اکنون به واسطه مهاجرت‌های بی‌رویه مسیر نهر مملو از ساخت‌وسازهای بلند مرتبه شده است.

سیاه‌جوی اینک در نابودی درختان میوه و اراضی سرسبز، رخت سیاه بر تن کرده و مردمانی که در گذشته از زلالی و خنکی آب آن لذت می‌بردند، اکنون چشم دیدن این نهر قدیمی را ندارند و برای پوشاندن سیاه‌جوی لحظه شماری می‌کنند.

آن روزها بسیاری از گردشگران در سایه درختان میوه و چنارهای بلند قامت به نظاره سیاه‌جوی می‌نشستند و چشم‌ها محو زیبایی کرج و طبیعت بکر آن می‌شد اما امروز این نهر در پس فاضلاب‌های جاری و زباله‌ها به رنگ سیاه درآمده و اراضی پایین دست را آلوده کرده است.

ساکنان مهرشهر، محمدشهر و ماهدشت از بوی نامطبوع این نهر در امان نیستند و مردم از دست حشرات موذی و بوی تعفن به ستوه آمده‌اند؛ آنچه به عنوان فاجعه زیست‌محیطی از آن یاد می‌شود و دستگاه‌های اجرایی برای پوشاندن سیاه‌جوی این دست و آن دست می‌کنند.

جمعیتی حدود ۳۰۰ هزار نفر در محدوده انتهایی نهر سیاه‌جوی، منطقه مهرشهر کرج زندگی می‌کنند که برای از بین بردن بوی نامطبوع و خلاصی از دست حشرات دشت پساب‌ها به تمام نهادهای اجرایی، قضائی و رسانه‌ای نامه نگاشته و شکایت برده‌اند. شعاع بوی نامطبوع سیاه جوی وسیع بوده و کیلومترها آن طرف‌تر آزاردهنده است.

محلات مختلف مهرشهر از جمله سهرابیه، قزل‌حصار، کیان‌مهر، زنبق، آق‌تپه، حسین‌آباد و شهرهای ماهدشت و محمدشهر در معرض بوی پساب‌ها قرار گرفته است؛ به ویژه آنکه بسیاری از خانوارها در سهرابیه، قزل‌حصار و انتهای کیان‌مهر افزون بر بوی نامطبوع، با باتلاق پساب سیاه‌جوی دست و پنجه نرم می‌کنند.

با نخستین بارش‌ها، سیلاب با پساب‌ها، دشت قزل‌حصار و سهرابیه را فرا می‌گیرد و زندگی خانوارهای حاشیه این دشت که در انتهای غربی کلانشهر کرج قرار دارد، با جهنمی از آب‌های تیره و بدبو روبرو می‌شود، به ویژه آنکه کودکان و مردم باید در خیابان‌ها و کوچه‌های مملو از پساب و جویبارهای انتهایی منشعب از سیاه‌جوی تردد کنند.

بوی تعفن و تکثیر حشرات موذی در فصول گرم سال تهدیدی برای سلامت ساکنان سهرابیه و سایر ساکنان اطراف این نهر قدیمی است. ساکنان سهرابیه و قزل‌حصار کرج از شاکیان اصلی معضل زیست‌محیطی سیاه‌جوی هستند و می‌گویند سال‌ها است گرفتار این فاجعه زیست‌محیطی شده‌اند و شکایات آنان راه به جایی نبرده است.

هدایت آب‌های سطحی در تمام مناطق محمدشهر به ویژه محله جعفرآباد دچار مشکل است؛ زمین این منطقه دارای شیب است و بیشترین مخاطرات ناشی از هدایت و دفع آب‌های سطحی در این محله نمود پیدا می‌کند.

ساماندهی سیاه‌جوی، نیازمند حمایت مسئولان استان

مهرداد حسن‌زاده، شهردار محمد شهر در این خصوص به خبرنگار ایمنا می‌گوید: معضل اصلی و اساسی، آب‌های سطحی کانال سیاه جوی است که از ارتفاعات سیاه پلاهان کرج، آتشگاه و محمودآباد می‌گذرد و در نهایت پس از عبور از مهرشهر وارد محله اصفهانی‌ها می‌شود و سپس به محمد شهر می‌رسد. این جوی به طول تقریبی پنج کیلومتر از محله جعفرآباد خارج و به ماهدشت می‌پیوندد.

وی می‌افزاید: شهرداری حدود ۱.۵ کیلومتر از این کانال را صنعتی و سرپوشیده کرده است و سرپوشیده کردن مابقی کانال بودجه ۴۰ میلیارد تومانی نیاز دارد، بودجه شهرداری محمدشهر برای این اقدام کافی نیست و به اعتبارات دولتی نیاز داریم.

شهردار محمد شهر به اقدامات شهرداری برای تأمین بودجه پروژه سرپوشیده کردن سیاه‌جوی اشاره می‌کند و ادامه می‌دهد: با فرماندار و مدیر کل مدیریت بحران استانداری مکاتباتی انجام داده‌ایم تا بخشی از بودجه مورد نیاز اجرای این پروژه را دریافت و مابقی را از بودجه داخلی تأمین کنیم.

حسن‌زاده تاکید می‌کند: معتقد هستیم ساماندهی و رسیدگی به این پروژه نیازمند حمایت مسئولان استانی است و مسئولان محمد شهر به تنهایی نمی‌توانند این مسئله را حل کنند چراکه ساماندهی سیاه‌جوی معضل استان است و حمایت و همکاری همه جانبه می‌طلبد.

داریوش مردانی، معاون هماهنگی امور عمرانی فرمانداری ویژه شهرستان کرج نیز می‌گوید: سیاه‌جوی از ارتفاعات کرج سرچشمه می‌گیرد و تا دریاچه نمک امتداد پیدا می‌کند و مطالعاتی به منظور ساماندهی این رود انجام شده است.

وی با بیان اینکه فاز نخست مطالعات به پایان رسیده است و فاز دوم آن تا پایان سال جاری انجام می‌شود، خاطرنشان می‌کند: هزینه اجرایی پروژه سیاه‌جوی حدود ۴۰ میلیارد تومان برآورد شده است که تأمین این میزان اعتبار در بودجه ۱۴۰۰ ممکن نبوده است و هزینه اجرای این طرح باید در بودجه سال آتی پیش‌بینی شود.

معاون هماهنگی امور عمرانی فرمانداری ویژه شهرستان کرج بر لزوم پیگیری سازمان آب منطقه‌ای در اجرای پروژه ساماندهی سیاه جوی تاکید می‌کند و می‌افزاید: نیازمند ۲۰ میلیارد تومان اعتبار فرا استانی هستیم و مکاتبات لازم به منظور تأمین اعتبار انجام شده است.

ورود دستگاه قضا به مسئله سیاه‌جوی

حمیدرضا لشکری، معاون فنی سازمان محیط زیست در خصوص مسائل محیط زیستی سیاه‌جوی و اقدامات این مجموعه در راستای ساماندهی این معضل، می‌گوید: یک دهه از پیگیری‌های محیط‌زیست به منظور ساماندهی سیاه‌جوی می‌گذرد، جنس کار نظارتی است و تا کنون نیز اتفاقات خوبی افتاده است.

وی با بیان اینکه موضوع به مقام قضائی منعکس شده است، می‌افزاید: در صورت تأمین اعتبار این پروژه به ثمر خواهد رسید و دادستان کرج نیز در این خصوص پیگیری لازم را دارد.

معاون فنی سازمان محیط زیست تاکید می‌کند: تنها راه‌حل رفع معضل سیاه جوی، همکاری همه جانبه مسئولان ذیربط و تأمین بودجه است.

مهدی حاجی قاسمی، کارشناس مدیریت شهری نیز ضمن تاکید بر اجرای طرح جامع ساماندهی حاشیه جاده قزل‌حصار (نهر سیاه‌جوی)، خاطرنشان می‌کند: نهر سیاه‌جوی از انتهای رودخانه دلمبر در ابتدای جاده قزل‌حصار شروع شده است و در جهت کلی شمال به جنوب به طول حدود ۱۱ کیلومتر تا منطقه محمد شهر ادامه پیدا می‌کند.

وی می‌گوید: آلوده شدن آب‌های این نهر با پساب‌ها طی سال‌های اخیر موجب آلودگی زیست محیطی وسیع و بوی آزار دهنده در جنوب کرج و شهرهای ماهدشت و محمد شهر شده است.

این کارشناس مدیریت شهری با بیان اینکه نهر سیاه‌جوی به طول حدود ۱۳ کیلومتر از ارتفاعات شمالی کرج سرچشمه می‌گیرد و به محدوده اراضی کشاورزی زندان قزل‌حصار و منطقه سهرابیه می‌ریزد، تصریح می‌کند: عملیات لوله‌گذاری یک خط لوله دو هزار میلی‌متری در اراضی زندان تا پایان سال ۹۸، به طول تقریبی ۱۱ کیلومتر و به صورت سه لوله انجام شده و در سال جاری نیز بیش از ۲۰۷ برابر بودجه اختصاصی جذب اعتبارت انجام شده است.

حاجی قاسمی با بیان اینکه این نهر در حال حاضر علاوه بر هدایت سیلاب‌های دلمبر، دریافت کننده زهاب‌ها و فاضلاب‌های منطقه نیز است، ادامه می‌دهد: ساماندهی نهر سیاه‌جوی بر اساس مطالعات انجام شده در سنوات قبل و با توجه به دبی حدوداً ۳۱ متر مکعب اعلامی از سوی شرکت آب منطقه‌ای استان البرز، به صورت سه خط لوله با قطر دو هزار میلی‌متر و دو خط لوله و یک کانال روباز انجام می‌شد، از این رو از سال ۹۷ تاکنون در حدود ۱۱ کیلومتر از مسیر یک خط لوله اجرا شد و خط لوله دوم نیز سال جاری به طول هزار و ۸۰۰ متر از محدوده ریل راه‌آهن تا منطقه سهرابیه انجام شده است.

استاندار البرز خواستار رفع مشکل سیاه‌جوی شد

در نهایت وعده‌ها و مصاحبه‌های مسئولان، استاندار البرز به مسئله سیاه‌جوی واکنش نشان داد و جلسات متعددی با دستگاه‌های مسئول برگزار کرد. مجتبی عبداللهی، استاندار البرز در جلسه ویژه بررسی راهکارهای ساماندهی نهر سیاه‌جوی، با تاکید بر تسریع در اتخاذ تدابیر لازم برای ساماندهی این رودخانه فصلی، اظهار می‌کند: تمام دستگاه‌ها و شهرداری‌هایی که در قبال رودخانه فصلی یا نهر سیاه‌جوی مسئولیت دارند، باید مطالعات خود را تجمیع کنند.

وی ادامه می‌دهد: پس از تجمیع مطالعات باید تخمین و تخصیص اعتبار انجام و پروژه در سریع‌ترین زمان ممکن آغاز شود.

استاندار البرز تاکید می‌کند: طرح‌های مهار آب باید از ابتدای مسیر رودخانه اجرایی و در فواصل مختلف حوضچه‌های آرامش و مخازن ذخیره آب و تصفیه‌خانه به‌ویژه در پارک‌ها ایجاد شود.

وی تصریح می‌کند: آبی که در این رودخانه فصلی وجود دارد، ظرفیت ارزشمندی است که می‌تواند در بخش کشاورزی و صنایع مورد استفاده قرار بگیرد و در این راستا ضرورت دارد طرح‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مورد توجه قرار گیرد چراکه ممکن است در بخش‌هایی همپوشانی با دیگر طرح‌ها داشته باشد.

استاندار البرز تاکید می‌کند: باید شرایط را به گونه‌ای مهیا کنیم که آب به صورت طبیعی مسیر خودش را طی کند زیرا هرکجا که در مقابل طبیعت ایستاده‌ایم با واکنش‌ها و بلایای طبیعی مواجه شده‌ایم.

عبداللهی اظهار می‌کند: ساماندهی این مسیر بر عهده سازمان آب منطقه‌ای استان است و باید در راستای اجرای این طرح مهم از همراهی و توان شهرداری‌ها نیز استفاده شود

وی می‌افزاید: ضرورت دارد تمام پارک‌های استان به حوضچه‌های آرامش و ذخیره آب مجهز شوند تا در بزنگاه‌ها و مصارف مختلف مورد استفاده قرار گیرد.

استاندار البرز می‌گوید: در ماهدشت، منطقه‌ای چند هکتاری وجود دارد که رها و به محل تخلیه آوارهای ساختمانی تبدیل شده است، این منطقه باید ساماندهی و تبدیل به پارک و بوستان برای مردم شود.

کد خبر 555051

منبع: ایمنا

کلیدواژه: استان البرز محمدشهر شهرداری کانال آب فاضلاب مدیریت شهری برنامه ریزی شهری سیاه جوی شهردار محمد شهر شهر محمد شهر محيط زيست استاندار البرز شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق استاندار البرز انجام شده نهر سیاه جوی بوی نامطبوع زیست محیطی محیط زیست قزل حصار محمد شهر منطقه ای خط لوله پساب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۹۶۰۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لحظه وحشتناک حمله افعی سیاه به جوان جیرفتی (فیلم)

 

 

 

منبع : همشهری آنلاین

ویدئوهای دیدنی دیگر در کانال های آپارات و یوتیوب عصر ایران ???????????? کانال 1 aparat.com/asrirantv کانال 2 aparat.com/asriran کانال 3 youtube.com/@asriran_official/videos کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: روشی ساده برای به دام انداختن مار کبری (فیلم) قلدربازی یک میمون برای ۲ مار کبری (فیلم) خونسردی عجیب مرد هندی هنگام شکار مار کبرا با بطری (فیلم)

دیگر خبرها

  • شبیه‌سازی ناسا از سقوط به سیاهچاله + ویدئو
  • طرز تهیه دمی گوجه به سبک ترکیه‌ای (فیلم)
  • دهان‌پا پیچیده‌ترین چشمان را در قلمروی جانوران دارد!  
  • تحقیقات دانشگاه می‌سی‌سی‌پی در مورد رفتار‌های نژادپرستانه
  • کشف سرنخ‌های جدیدی درباره شکل‌گیری اولین سیاه‌چاله‌های جهان
  • تحقیقات دانشگاه می‌سی‌سی‌پی در مورد رفتارهای نژادپرستانه
  • لحظه وحشتناک حمله افعی سیاه به جوان جیرفتی (فیلم)
  • فواید نوشیدن چای که باورتان نمی‌شود
  • هوش مصنوعی ناشناخته‌های کیهان را کشف می‌کند
  • نتانیاهو کار مذاکرات با حماس را پیچیده کرد